RSS

Paine cu faina de porumb


Planificasem sa fac o cu totul alta reteta dar pur si simplu, seara de dinainte am uitat sa fac prefermentul. Asadar mi-a ramas ca solutie doar o paine directa, fara preferment. Asa am ajuns sa aleg aceasta reteta pe care o prezint aici.
Este o paine cu faina de porumb. Nu malai, ci faina de porumb. Culoarea miezului painii este galben datorita acestei faini. Gustul este mai dulce decat al unei paini obisnuite. Painea a crescut frumos si s-a deschis in cuptor.

Ingrediente:

  • 600g faina pemtru paine
  • 400g faina de porumb
  • 640g apa la 20ºC
  • 200g maia (100% hidratare)
  • 6g drojdie proaspata
  • 20g sare

Mod de preparare:

  1. Amestec toate ingredientele cu un robot de bucatarie, mai intai pentru 4 minute pe o viteza lenta apoi pe o viteza mai mare pentru 10 minute,
  2. Acopar bolul cu coca cu un capac si-l las sa creasca pentru 45" la 21ºC.
  3. Scot coca, o pun pe un blat usor infainat si o tai in 3.
  4. Preformez painea in forma lunguiata.
  5. Las caca sa se relaxeze pentru 10 minute.
  6. Formez painea in forma finala si pun cele 3 paini in bannetoane
  7. Dospirea finala dureaza 1h45 la 21ºC.
  8. Incalzesc cuptorul la 250ºC cu 45 minute inainte cu piatra de copt si pietrele vulcanice intr-o tigaie
  9. Crestez painea cu o lama.
  10. Pun painile pe piatra si torn 150ml apa peste piatra vulcanica incinsa.
  11. Coc pentr 15 minute la 250ºC si pentru inca 30 minute at 220ºC.
  12. Las sa se raceasca pe un gratar cam 1 ora.

    Reteta a fost inspirata din : Le Larousse du pain - Eric Kayser, pagina 73.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    0 comments:

    Trimiteți un comentariu