RSS

Paine bio cu faina de alac

Imi place sa fac paine cu preferment pentru ca gustul painii este mult mai profund. Da pot face asta doar in weekendurile cand sunt acasa. Cand insa am un weekend plin imi trebuie o reteta ce trebuie facut in maxim cele 5 ore care-mi raman dupa o zi normala de lucru.
Aceasta reteta a fost mult mai impresionanta decat ma asteptam. Coca a fost mai moale, n-a crescut prea mult in cele doua stagii de fermentare dar in cuptor a crescut de mai mare frumusetea.
Gustul painii a fost si el foarte impresionant pentru o paine fara preferment, si mi-a  amintit de painea de tara. Cu siguranta, aceasta paine merita facuta mai des.



Ingrediente:
  • 700g faina alba bio
  • 350g faina integrala de alac, bio
  • 620g apa 20ºC
  • 300g maia lichida (hidratare 100%)
  • 3g drojdie proaspata
  • 20g sare

Mod de preparare:
  1. Amestec toate ingredientele cu un robot de bucatarie, mai intai pentru 4 minute pe o viteza lenta apoi pe o viteza mai mare pentru 10 minute,
  2. Acopar bolul cu coca cu un capac si-l las sa creasca pentru 1h30 la 21ºC.
  3. Scot coca, o pun pe un blat usor infainat si o tai in 2.
  4. Preformez painea in forma lunguiata.
  5. Las caca sa se relaxeze pentru 10 minute.
  6. Formez painea in forma finala si pun cele 2 paini in bannetoane
  7. Dospirea finala dureaza 1h30 la 21ºC.
  8. Incalzesc cuptorul la 250ºC cu 45 minute inainte cu piatra de copt si pietrele vulcanice intr-o tigaie
  9. Scorez painea cu o lama.
  10. Pun painile pe piatra si torn 150ml apa peste piatra vulcanica incinsa.
  11. Coc pentr 15 minute la 250ºC si pentru inca 30 minute at 220ºC.
  12. Las sa se raceasca pe un gratar cam 1 ora.

Reteta a fost inspirata din : Le Larousse du pain - Eric Kayser, pagina 114.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu