RSS

Baghete cu maia


Printre atatea paini cu maia nu puteau sa nu-si gaseasca locul si niste baghete.

Ingrediente:

Preferment (367g):

  • 150g de faina pentru paine
  • 187g apa
  • 30g mai

Formula finala (1804g):
  • 900g faina pentru paine (reteta originala cere doar 850g dar cum faina europeana difera de cea americana, e necesara o ajustare cu un procent de 5-10% mai mult)
  • 512g apa
  • 20g sare
  • 5g drojdie proaspata
  • 367g de preferment (preparat ca mai sus)

Mod de preparare:
  1. Amestec ingredientele pentru preferment intr-un vas si-l las la temperatura camerei cam 12 ore. 
  2. In vasul de la mixer amestec faina, apa si prefermentul si-l las pentru faza de autolyse pentru 60"
  3. Mixez apoi pe viteza 2 restul de ingrediente din formula finala pentru 10 minute. 
  4. Acopar vasul cu capac sau folie si-l las la temperatura camerei la dospit pentru 2h cu un sttretch and fold dupa o ora.
  5. Rastorn coca pe un blat si o impart in 3. Formez 3 baghete presarand putina faina pentru a nu se lipi.
  6. Asez painile intr-o tava speciala de baghete si le las pentru dospirea finala inca o ora maxim.
  7. Preincalzesc cuptorul la 250ºC. Pe fundul cuptorului pun o tigaie plina cu pietre (de preferat vulcanice) la incins pentru a crea aburi mai tarziu.
  8. Introduc tava cu baghete in cuptor. Torn 150ml de apa calda peste pietrele din tigaia incinsa din cuptor pentru a crea aburi. Apa este suficienta pentru a se evapora in primele 15 minute de copt, cand painea are nevoie de abur pentru oven spring.
  9. Coc baghetele pentru 30 minute la 220ºC.

Reteata a fost adaptata din Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes - Jeffrey Hamelman, pagina 176-177.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu