RSS

Paine simpla cu maia

O paine nu doar delicioasa dar iti umple inima de bucurie cand o vezi cum creste singura la cuptor.

Ingrediente (pentru o paine mare):

Preferment (280g):

Formula finala (1414g):
  • 650g faina alba pentru paine
  • 83g faina de secara
  • 385g apa
  • 16g sare
  • prefermentul de mai sus (280g)

Mod de preparare:
  1. Pregatesc prefermentul amestecand toate ingredientele ei si o las cam 12 ore la temperatura camerei acoperita cu capac sau folie. Daca incep painea sambata seara la 9:00pm, o las pana duminica dimineata la 9:00am.
  2. In vasul unui mixer adaug toate ingredientele din formula finala mai putin sarea
  3. Amestec toate ingredientele cat sa fie bine incorporate pentru maxim 2-3 minute. 
  4. Las coca sa se odihneasca pentru faza de autolyse pentru 30 minute (9:15 - 9:45)
  5. Adaug sarea si framant cu mixerul pe viteza 2 pentru 10 minute. (9:45 - 9: 55)
  6. Acopar vasul cu capac si pun coca intr-un loc calduros al camerei pentru 2h30" (10:00 - 12:30) efectuand 2 stretch and fold-uri la interval cam de 45 minute, adica la 10:45 si la 11:40)
  7. Scot aluatul si ii dau forma de bula.
  8. Pun coca intr-un banneton infainat, il acopar cu prosop si il las la dospit pentru inca 2 ore. (13:00 - 15:00)
  9. Preincalzesc cuptorul la 240ºC cu piatra de copt inauntru pentru 45 minute (14:15-15:00). Sub piatra pun o tigaie veche plina cu pietre la incing.
  10. Rastorn coca pe o foaie de copt, o crestez cu o lama si o pun la cuptorul incins pe piatra. Torn cam 150ml apa pe pietrele incinse pentru a face abur in primele 15 minute de coacere.
  11. Coc painea pentru 45 minute la 240ºC. (15:00-15:45)
  12. Las painea la racit pe un gratar.



Aceasta reteta a fos inspirata din Painea cu gust de acasa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu