RSS

Paine cu kamut si alune de padure



Daca nu ati auzit pana acum de kamut (cunoscut si ca grau Khorasan dupa numele unei provincii din Iran), acesta este o cereala foarte veche cu calitati nutritionale remarcabile, care seamana foarte bine cu graul dar are bobul de cel putin 2 ori mai mare. Mai mult, kamutul este cu 30% mai bogat in proteine decat graul, cu un procent mai mare de vitamine (B si E), de acizi grasi nesaturati si  minerale (magneziu si zinc), continut mare de seleniu care este puternic antioxidant, continut mare de lipide si fibre dietetice. Este usor de digerat si mai bine tolerat de cei cu sensibilitate la gluten.
Numele sau vine din egipteana "ka moet" care inseamna sufletul pamintului.
Legenda spune ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, un pilot american a adus cu el un pumn de graunte de grau gasite in sarcofagul regelui egiptean Thot, le-a dat tatalui sau fermier si acestea le-a cultivat. La extrema opusa celor care cred in legende, sunt alte opinii care spun ca e doar o inventie de marketing (care apropo, este si trademark) si ca nu ar fia altceva decat un grau clasic modificat genetic. Ce este adevarat sau nu, va las pe voi sa alegeti. Eu am cumparat o punga sa-l testez si iata ce a iesit. Ce pot sa confirm este ca pare mai dulceag decat graul obisnuit.




Ingrediente:

  • 540ml apa
  • 750g faina alba pentru paine
  • 200g faina de kamut
  • 40g drojdie proaspata
  • 1 lingura de sare
  • 1 lingura de zahar
  • 60g alune de padure tocate marunt
  • 2 linguri de ulei de masline

Mod de preparare:
  1. Amestec toate ingredientele cu un mixer de bucatarie pana sunt incorporate bine.
  2. Acopar vasul cu un capac si-l las la crescut pentru 1h30" intr-un loc mai cald din camera.
  3. Divizez si formez painea si o asez in 2 cosulete.
  4. Las cosuletele cu coca la dospit pentru inca 45".
  5. Tot in acelasi timp, preincalzesc cuptorul cu piatra pentru paine la 240ºC pentru 45".
  6. Rastorn coca pe piatra din cuptor, o crestez si o pun la cuptor pentru 45".
  7. Scot si las la racit.
Reteta a fost inspirata din Pain maison : Spécial machine à pain- Cathy Yta, pagina 46.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu