RSS

Paine cu maia 1.2.3


1.2.3 si gata painea! Numaratoarea nu e de la timp ci de la cantitati: o parte maia, 2 parti apa, 3 parti faina.
Ei da, am avut succes cu cresterea maielei mele !!!! Iupiii... am propria maia iar aceasta paine este prima paine pe care o fac doar din maia fara pic de drojdie. Si in concluzie vorbim de doar 3 ingrediente : Faina, apa si sare.


Ingrediente:


Mod de preparare:

  1. Amestec maiaua cu apafaina alba si cea integrala cu ajutorul unui robot de bucatarie pentru 2 minute pana ce ingredientele sunt bine incorporate. (nota: maiaua devine activa dupa 8-12 ore de la ultima hranire)
  2. Las coca astfel obtinuta sa se linisteasca pentru 1 ora. (autolyse)
  3. Adaug sarea si amesctec cu mixerul pentru 10 minute.
  4. Pun coca intr-un vas deptunghiular in prealabil uns putin cu ulei si il las la crescut in locul cel mai calduros din casa. Acopar cu un prosop.
  5. Prima fermentare dureaza 2h30 dar ii aplic 2 stretch and fold-uri (intinderi si impaturiri) la interval de 50 minute.
  6. Coca o asez in banneton dupa ce i-am dat cat de cat o forma si am pudrat bine bannetonul cu faina. 
  7. Bannetonul cu coca il bag intr-o punga si il pun la frigider peste noapte.
  8. A doua zi, scot de la frigider si las cam o ora sa sa ajunga la temperatura camerei.
  9. In paralel cu punctul anterior incalzesc cuptorul la 240ºC pentru cel putin 30 minute, cu piatra de cuptor in el. Sub piatra pun un vas de tabla.
  10. Cand coca a crescut suficient o rastorn pe o paleta in prealabil tapetata cu faina, o crestez si o pun pe piatra din cuptor bine incinsa. Imediat dupa, torn 200ml de apa clocotita in vasul de tabla de sub piatra.
  11. Las la copt cam 45 minute.
  12. Scot painea si o las la racit.
Cea mai complicata parte a retetelor de paine de acest gen este sa te potrivesti cu programul. Nu e prea mult de muncit la ea dar actiunile se intind in general de pe o zi pe alta si trebuie programate bine chiar de la inceput.  Ma refer de exemplu ca nu ma voi scula noapte din 50 in 50 minute sa fac cate un stretch and fold la coca. Anumite operatii pot fi intarziate dar altele nu. Asadar, programul meu a fost in felul urmator:

Mai clar, am inceput painea la 8 seara si a fost gata a doua zi la 11 dimineata.

Aceasta reteta a fost preluata de la Codruta, care la randul ei a preluat-o de la Makanai. Si asa se duce vorba ... 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu