RSS

Bezele


E una dintre retetele simplu de zis dar greu de facut. Am incercat zeci de variante pana sa ajung la reteta miraculoasa. De cele mai multe ori imi ieseau albusurile la batut dar la cuptor nu reuseam sa le nimeresc de nici o culoare.
Ce-am obtinut? Niste bezele uscate la exterior, pline in interior si fara gauri.

Ingrediente:
  • 6 albusuri de oua (albusurile au fost tinute in frigider intr-un vas inchis ermetic macar o zi si scoase 3 ore inainte de a le folosi pentru a ajunge la temperatura camerei)
  • 300g zahar
  • 2 linguri de amidon (Maizena)
  • colorant alimentar gel (optional)
Mod de prepearare:
  1. Pun albusurile in vasul de metal al robotului de bucatarie. Vasul robotului il pun la randul lui intr-o alta cratita in care pun apa pentru a face bain marie. Vasul robotului nu trebuie sa atinga apa.
  2. Pun cele 2 vase una peste alta pe foc mediu. Albusurile trebuie amestecate cu telul in mod continuu, altfel se vor prinde de margine si se vor albi.
  3. Adaug zaharul peste albusuri continuand sa amestec.
  4. Cand albusurile au ajuns la 60ºC le iau de pe bain marie, si cam tot atunci zaharul ar trebui sa fie total dizolvat.
  5. Pun vasul la robot si bat albusurile pana devin albe.
  6. Adaug amidonul treptat si continui sa bat albusurile cam 10-15 minute pana cand devin lucioase iar bulele de aer aproape ca nu se mai vad cu ochiul liber. Cum aceasta spuma este gatita, poate fi mancata sau folosita pentru prajituri exact asa cum este.
  7. Incalzesc cuptorul la 100ºC.
  8. Pregatesc 2 tavi peste care pun 2 foi de silicon. Merge si cu foi de copt.
  9. Iau un posh si fac dare cu un betisor de frigaruie care a fost scufundat la un capat in colorant. Darele le fac de-a lungul poshului prin interior, ca niste raze. Eu am facut cam 8.
  10. Umplu poshul cu bezea si fac gramajoare (sau ce forme doresc) in tavi peste foile de silicon.
  11. Pun la cuptor tavile pentru 1 ora tinand usa cuptorului deschisa un centimetru cu ajutorul cozii unei linguri de lemn. Este necesar ca usa sa fie un pic deschisa pentru ca aburii sa nu ramana in cuptor, altfel bezelele nu se usuca si raman lipicioase. De preferat sa folosesc un program cu ventilatie pentru cuptor pentru ca bezelele sa fie uscate bine.
  12. Dupa terminarea coptului, daca nu le scot sa le mananc pe loc, continui sa le tin in cuptor intrucat ele vor continua sa se usuce. Ulterior trebuie evitat sa fie tinute in locuri umede, altfel se inmoaie.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu