RSS

Iaurt de casa



Sunt o mare amatoare de produse care se fac simplu si in casa, din materiale "brute". Cum iau regulat lapte de la o ferma pentru papacioasa mea mica, trebuia sa il incerc si pentru un iaurt delicios.


Ingrediente:
  • 2kg de lapte de vaca proaspat nefiert / pasteurizat (de la ferma)
  • 250g iaurt natur bio, cu vermenti activi (sau dintr-o productie anterioara)
  • 4 linguri de lapte praf (optional)

Mod de preparare:
  1. Incalzesc intr-o cratita laptele la 45ºC si las sa se raceasca pana ajunge la 43ºC.
  2. Adaug iaurtul si laptele praf si amestec bine. Laptele praf se foloseste doar pentru a mai ingrosa iaurtul, deci se poate si fara.
  3. Pun laptele in borcane, le inchid bine cu capac sau daca nu au capac, pun folie de plastic si leg cu elastice de bucatarie.
  4. Pun borcanele intr-o oala mare (eu prefer oala de fonta pentru ca pastreaza bine caldura) si acopar cu capac.
  5. Adaug pe langa borcane apa calda (~40ºC) pana spre gatul borcanelor.
  6. Pun capacul la oala si o dau la cuptorul preincalzit la 40-45ºC timp de 1 ora.
  7. Opresc cuptorul si las sa se raceasca singur in cuptor, fara sa deschid cuptorul. Poate dura si 4-5 ore.
  8. Scot oala de la cuptor, iar borcanele racite cu iaurt le pun la frigider.
Se pastreaza si 15 zile la frigider... daca apuca sa ramana nemancat.  A... si sa nu uit sa pastrez niste iaurt si pentru runda urmatoare.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu