RSS

Sarmale

Cred ca daca intrebi un roman care e mancarea traditionala de Craciun cu siguranta vei primi ca raspuns sarmalele. Prin urmare nu puteam rata aceasta reteta.

Ingrediente:
  • 2 verze mari murate
  • 2 kg de carne tocata (vaca + porc amestecata)
  • 2 cani de orez
  • 3 cepe tocate marunt
  • 3 linguri de pasta de tomate
  • condimente pentru sarmale (sare, piper, patrunjel, coriandru, cimbru, marar, boia, usturoi, busuioc, cili, ghimbir)
  • 1 lingura de sare
  • 5 linguri de boia dulce
  • piper boabe
  • piper macinat
  • foi de dafin
Mod de preparare:
  1. Scot cotorul, desprind foile de varza iar pe cele mai mari le tai in 2. Mie imi plac sarmalele mai mari asa ca dimensiunea potrivita pentru o sarma este cam cat o palma.
  2. Intr-un vas mai mare amestec carnea tocata, orezul, ceapa, pasta de tomate, condimentele, sarea, boiaua, piperul macinat si amestec bine.
  3. Iau fiecare foaie de varza si pun 1-2 linguri de carne in functie de marimea foii de varza.
  4. Impaturesc carnea cu foaia de varza.
  5. Asez sarmalele in oala iar printre randuri imprastii pasta de tomate, boia, foi de dafin si boabe de piper.
  6. Peste sarmale pun apa pana la nivelul sarmalelor. Eu fac sarmalele in oala cu presiune de obicei. Din cantitatile de mai sus imi ies cam 70-80 de sarmale adica 2 astfel de oale. Cum fac doar o singura oala o data, cealalta serie de sermale o pun in pungi si o tin la congelator.
  7. Pun la fiert, si o tin pe foc cam o ora din momentul in care oala a inceput sa fiarba / fasaie. Se pot face si in oala deschisa pe aragaz, dureaza cam 2 ore si este de recomandat sa se toace ceva varza pe fundul tavii ca sa nu se prinda de fund. Nivelul apei in acest caz trebuie supravegheat si completat cu apa atunci cand scade. O alta optiune este sa le fac la cuptor, la 180ºC tot cam 2 ore. La cuptor ies probabil cel mai gustoase, dar la fel trebuie supravegheat ca apa sa nu scada si sarmalele sa se arda.
Se servesc cu ardei iuti, mamaliga si smantana. Sunt un adevarat deliciu si merita tot efortul!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu