RSS

Cozonac


O prajitura trditionala romaneasca ce se gateste in special de Craciun si Paste. Mie imi place si la micul dejun in zile obisnuite, asadar o gatesc mult mai des.

Ingrediente coca cozonac:
  • 250ml de lapte
  • 1 lingurita de sare
  • 125g unt moale
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 800g de faina
  • 150g de zahar
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 cub de drojdie proaspata (42g) sau 3 lingurite de drojdie uscata

Ingrediente umplutura:
  • 2 albusuri de ou (cele ramase de la coca)
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingurita de cacao
  • 300g de rahat
  • 200g stafide

Mod de preparare coca cozonac:
  1. Pun toate ingredientele in masina de paine in ordinea indicata mai sus.
  2. Programez masina de paine pe programul de coca si crescut. La masina mea de paine dureaza 1h30 .
Mod de preparare umplutura:
  1. Bat albusurile spuma. Eu le bat cu mixerul de mana.
  2. Adaug zaharul si lingurita de cacao si amestec.
Mod asamblare cozonac:
  1. Scot coca din masina de paine si o impart in 3. Pentru forme mai mari de cozonac o impart doar in 2. Mai departe, daca il fac impletit, atunci fiecare bucata o mai impart in 3. Daca-l fac rasucit atunci mai impart doar in 2.
  2. Fiecare bucata o intind si peste ea pun umplutura (albusurile bature spuma cu cacao si zahar) peste care presar rahatul taiat in cubulete mici si stafidele.
  3. Rasucesc coca cu umplutura ca pe o rulada.
  4. Asez cozonacul intr-o forma de cozonac unsa cu ulei.
  5. (optional) Bat un ou si ung cozonacul cu ou pe deasupra.
  6. Pun la cuptor la crescut la 50ºC timp de 60min.
  7. Maresc temperatura la 180ºC si coc timp de 20 min.
  8. Scot si-i las la racit.
O o prajitura care dureaza destul de mult de cand o incepi si pana o termini, dar nu necesita multa munca in sine. Umplutura poate varia cu nuca, mac, fructe confiate etc, sau poate fi facuta chiar si fara umplutura.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu